KATA 2020 célkitűzései

Bár alapvetően a KATA törvényt érintő kérdésekben nem történt nagy változtatás, vagyis nem fog a KATA adóösszege emelkedni, nem lesznek extra szigorítások, és a 40%-os extra adó kiterjesztését sem került bele törvényjavaslatba. Ennek ellenére akad pár pont, amely érinteni fogja a KATA 2020 vállalkozókat. Az adóhivatal jelenleg csak a 100 ezer forintos áfa összeget elérő számlák adatait látja online, 2020. július 1-től már az ún. belföldi áfaalanyok részére kiállított számlát, vagyis lényegében minden vállalkozói számlát, 2021. január 1-től pedig még a magánszemélyek részére kiállítottakat is.” – írta a Protfolio.hu. A változtatások alapvetően azért voltak szükségesek, hogy felszámolják a bújtatott foglalkoztatottságot, a többes katázást és megemeljék a KATA keretet.

A bújtatott foglalkoztatottság nagy probléma volt, amely a KATA 2020 után már mérséklődni látszik. Sokan visszaéltek az adókedvezménnyel, azzal, hogy nem vállalkozási célból kezdtek bele. Sok cég élt azzal a lehetőséggel, hogy katásként alkalmazza munkavállalóit, így kevesebb adót kell utánuk fizetni. Ezzel az a baj, hogy a többi tisztességes, valós KATA vállalkozót hozzák kellemetlen helyzetbe, mivel a szigorítások mindenkire vonatkozni fognak, ezért minden katás életét megnehezítenék. A kiszivárgott javaslatok azt céloznák meg, hogy visszaszorítsák ezeket a visszaéléseket: “A munkaviszonnyá való átminősítés 7 feltételéből az eddigi 2 teljesítése nem lenne elég: 2021-től legalább négyet kellene teljesíteni! (más források szerint hármat).”

Ebben a törvényben van felsorolva a bújtatott munkaviszony kérdése, ahol fel van sorolva hét állítás. Amennyiben azok közül legalább kettőt teljesül, akkor a hatóság nem minősítheti munkaviszonynak az adott együttműködést. Tisztességes vállalkozó esetében gond nélkül teljesíthető három, esetleg négy pont is.

KATA 2020: Online nyilvántartási rendszer

Elfogadták az őszi törvényjavaslatot, amelyet még Varga Mihály Pénzügyminiszter 2019 novemberében terjesztett az Országgyűlés elé. Eszerint a javaslat szerint minden belföldi adóalany részére kiállított számlára kibővítik az online adatszolgáltatási kötelezettséget. Ebbe beletartoznak a KATA vállalkozók is. A vállalkozások továbbra is számlázó programmal vagy nyomdai úton előállított számlanyomtatvány felhasználásával állíthatják ki számláikat. A kiállított számlákat pedig számlázó programon keresztül automatizáltan vagy a NAV online rendszerébe manuális feltöltve is teljesíteni lehet. Sőt kötelező! Ennek köszönhetően a NAV 2021 tavaszától el tudja készíteni a vállalkozások áfabevallás tervezetét, amely óvatosságra int minden vállalkozót. A KATA 2020 során tizenöt napról nyolc napra csökken a számlakibocsátásra nyitva álló határidő, ez azt jelenti, hogy a számla teljesítésétől számított 8 napon belül ki kell állítani a számlát.

KATA 2020: Többes katázás felszámolása

A többes katázás azt jelenti, hogy jelenleg nincsen jogi akadálya annak, hogy több helyen is katások legyünk. Például katás egyéni vállalkozás mellé egy katás Bt.-nk is legyen. Bár biztosan vannak olyan valós életbeli helyzetek, amikor ez előfordul, de sajnos nagyon sokan ezt arra használták, hogy ha kimerült a KATA keretük, akkor így tudták megduplázni, ami egy NAV ellenőrzés során nem biztos, hogy megállja a helyét, mivel adott esetben adóelkerülés lehet a cél. További hasznos információk elérhetőek a https://katasleszek.hu/kata-bevallas-2020/ linken keresztül.

KATA 2020: A keret növelése, havi KATA adó változása

A KATA adózást sávos lett oly módon, hogy a 12 millió alatti részre továbbra is a megszokott KATA adót kell fizetni, viszont a 12 millió feletti részre nem azonnal 40%-os adót, hanem sávosan, a bevétel függvényében kell a havi összeget fizetni.

KATA 2020: megéri?

A KATA adózás továbbra is előnyös azok számára a vállalkozók számára, akik kevés költséggel és kis vállalkozókkal, megrendelőkkel dolgoznak együtt, mert a KATA 2020-ban nincsen költségelszámolás. Ilyeneket a tanácsadók (szervezetfejlesztők, coach, mérnökök, gazdasági tanácsadók), kreatív iparban tevékenykedő (fotósok, grafikus, ékszerkészítők, keramikusok stb.) vagy valamilyen oktatási tevékenységet végzők (nyelvoktatók, személyi edzők). Mivel ez havi fix összegű adózásjelent, ami kiszámítható kiadást jelent. A legtöbb adónemet kiváltja, ez alól az iparűzési adó a kivétel. És rendkívül egyszerű az adminisztráció. Amennyiben ismerjük a határidőket, akkor az adó fizetésén túl csak egy bevételi nyilvántartást szükséges vezetni. Az év során bármikor átválthatunk rá és bármikor ki is léphetünk belőle. Amennyiben újonnan induló vállalkozásról van szó, akkor a működés megkezdésének napjától a választott forma szerint adózik a cég. Ha már működő vállalkozás jelentkezik be a KATA alá, akkor a következő naptári hónaptól alkalmazhatja a szabályokat. Valamint Értékhatár túllépése esetén sem törlik a KATA-s státuszt. Tehát, ha átlépnénk a költséghatárt, akkor legfeljebb plusz 40% adót fizetünk, és nem zárnak ki minket a KATA 2020-ból.