Amikor új tágulási tartályra lesz szükségünk az első alkalommal

Bennem sem fogalmazódott meg sokáig a kérdés, mi is az a tágulási tartály, ameddig szükségem nem lett rá. Amikor azonban ez a balszerencsés esemény bekövetkezik, akkor már jobb tudni, hogy mi is az, és miért érdemes beszerezni egyet, ha pedig már ezt kell tenni, mennyiért. A tágulási tartálynak fontos feladata van, nem is egy. Ezek közé tartozik a rendszer felmelegedése utáni táguló víz felvétele, illetve ezzel egyidőben tartalék vízmennyiség tárolása is a rendszer számára. A víz ugyanis tágul, ahogy melegszik. Ha nincs tágulási tartály, nem működne a rendszer, hiszen a megnövekedett térfogatú víz képes lenne szétnyomni a csöveket, tönkretéve ezzel az egész fűtésünket. A tágulási tartály tehát igen fontos és hasznos része a fűtésnek, még ha nem is hallottunk eddig róla.

Amit a tágulási tartályról tudni akartál – akkor is, ha nem

Többfajta tartályról beszélhetünk egyébként, miért is lenne könnyű az ember élete. Léteznek zárt tágulási tartályok és nyitott tágulási tartályok is. A zárt fajta lényegében nyomáskülönbséget egyenlít ki. A belsejében egy membrán segítségével szétválasztódik a víz és a levegő. Levegő jutása a rendszerben sok negatív tulajdonsággal járhat, ugyanis a csövekbe kerülve korróziót okozhat, így a kiválasztása igen fontos feladat. A zárt rendszereket használjuk már, így talán feleslegesnek is tűnik megemlíteni a nyitott tágulási tartályokat. Ezek feladata gyakorlatilag ugyanúgy a nyomásingadozás kiválasztása, azonban sajnálatos módon éppen a nyitottsága miatt nem képen a vizet ketté választani a levegőtől, és így a korróziótól sem védi a csöveket. Ezért alakították ki a zárt rendszert. Vannak természetesen szabályai is annak, hogy a tágulási tartály hogyan működtethető. Ilyen például a víz hőmérséklete, amely nem haladhatja meg a száztizenöt Celsius fokot, illetve a víz nyomása legfeljebb 0,2 MPa lehet. Ezek olyanfajta alapszabályok, amelyek be nem tartásával a rendszer könnyen károsodhat vagy tönkre is mehet éppen.

Hol szerezzük be a tágulási tartályt

A Ventil oldala igazán hasznos, hogyha valamilyen technikai gondunk akad és műszert kell cserélnünk. Nem csak hogy az egész fűtésrendszert lefedő készletük van, de még az egyes alkatrészek is beszerezhetőek náluk. Mindenképpen érdemes ellátogatni erre az oldalra még akkor is, hogyha egyébként éppen nincsen szükségünk semmire, csak hogy tudjuk, legközelebb honnan lesz érdemes rendelni. Például tágulási tartályt. A ventil természetesen házhoz is szállít, így a nagy és súlyos eszközök hazajuttatásával számunkra már nem lesz gond. A pontos termékleírások segítéségével pedig természetesen könnyedén találhatunk olyan terméket, ami biztosan az igényeinknek megfelelő lesz. Attól sem kell félnünk, hogy a megrendelt termék esetleg nem lesz megfelelő a lakásunkba, ugyanis minden gép pontosan le van mérve, így már előre kalkulálhatunk a méreteikkel, ami az áruházi vásárlásnál nem feltétlenül lenne már opció. Érdemes tehát néhány pillantást vetni az alábbi oldalra: https://www.ventil.hu/tagulasi-tartaly/12225.1.chtml. Az egészen gazdaságos árucikkeken keresztül egészen az árucikkekig minden fajta és kategóriájú termékkel találkozhatunk itt, biztosan találni fogunk olyat, ami számunkra előnyös funkciókkal rendelkezik.

Ideje tágulási tartályt választani!

Remélem, a cikkem segített elindulni a tartály választásának első lépcsőjén. Természetesen, szakember tanácsát is érdemes kikérnünk a választásról, hiszen az egyes fűtésrendszereknél nem mindegy, hogy milyen termékeket választunk hozzájuk. Így feltétlenül konzultáljunk, hogyha ezt megtehetjük. Az pedig még előnyösebb, hogy rögtön olyan emberrel beszélünk, aki be fogja szerelni a tartályt. Természetesen, mint a legtöbb technikai eszköznél, itt sem ajánlott saját kézzel nekiesni a beszerelésnek, hogyha nem értünk hozzá. Persze, egy-két ügyes kezű otthoni szakember is megpróbálkozhat vele, de biztos, ami biztos, jobb biztos kezekre bízni az ilyen dolgokat. Ha pedig megtaláltuk a tökéletes tágulási tartályt számunkra, akkor nincs más feladatunk, mint hogy az oldalon regisztrálva megadjuk a címünket és már érkezik is a szép csillogó, vadiúj tágulási tartály az otthonunkba. Ha technikai gondunk akad, akkor természetesen itt is lehetőségünk van termékcserére vagy visszavételre, mint minden webáruháznál, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy esetleg nem kapunk kellően minőségi terméket. Nem kel aggódnunk tehát, hogyha fel is adja a saját tartályunk, néhány napon belül már az új szuperálhat az otthonunkban és nem maradunk fűtés nélkül, csak néhány hosszúnak tűnő napot kell majd duplatakaróval átvészelnünk, ez azonban így a leggyorsabb lehetőség. Hosszú még a tél, így érdemes már most felkészülni rá. Ha nem tudjuk, hogyan tehetnénk meg ezt még így az évszak közepén sem, akkor néhány hasznos tippet olvashatunk. Kellemes tágulási tartály-vadászatot mindenkinek!